Mijn favorieten

Meerdorpen: Euvelgunne, Engelbert, Middelbert en Roodehaan

Euvelgunne, Engelbert, Middelbert en Roodehaan zijn een aantal dorpjes boven Groningen. Samen worden deze kleine dorpjes ook de MEER-dorpen genoemd. Euvelgunne en Roodehaan kunnen echter niet echt meer een dorp genoemd worden.Geschiedenis

Tot 1969 behoorden de verschillende dorpjes tot de gemeente Noorddijk. Deze gemeente bestaat tegenwoordig niet meer, waardoor de dorpjes nu onder de gemeente Groningen vallen. Vroeger lagen alle dorpjes aan de rivier de Hunze. Toen hier een begin werd gemaakt met het Winschoterdiep, dat met Groningen was verbonden, is een groot deel van de Hunze drooggevallen. De loop van de rivier is echter nog goed te zien door de kronkelige vorm van de Euvelgunnerweg. Een deel van het aanliggende land en structuur van de Hunze heeft een beschermende status gekregen. 


 

Meerstad 


Momenteel wordt er hard gewerkt aan de stadsuitbreiding ‘Meerstad’. De dorpjes liggen ook in dit gebied. Er wordt echter voor gezorgd dat de dorpen het dorpskarakter behouden. Voor het laatste nieuws en activiteiten in de dorpen kunt u kijken op: http://www.meerdorpen.info/. Ook kunt u voor informatie over onder andere toekomstige vernieuwingen, maar ook verschillende nieuwtjes en geplande onderhoudswerkzaamheden een kijkje nemen op de gemeentelijke website: http://gemeente.groningen.nl/engelbert-meerdorpen.  

 

Voorzieningen 


In de dorpen zijn weinig voorzieningen aanwezig. Wel zijn er onder andere een basisschool, een voetbalvereniging en een camping. Voor de voorzieningen die de dorpjes en omgeving te bieden hebben kunt u kijken op: http://fleximap.groningen.nl/gnmaps/stadsgids/. Hier kunt u onder de knop ‘Branches’ alle voorzieningen in de dorpen vinden. 

 

Bereikbaarheid  


Door de ligging aan de oostzijde van de stad Groningen zijn de dorpen via de ringweg per auto prima bereikbaar en ook de uitvalsweg richting Delfzijl is vlakbij. Elk uur komt er een bus in het dorp en door de fietspaden bent u zo in de stad. Voor de verschillende buslijnen waarmee de dorpen te bereiken zijn kunt u kijken op: www.9292.nl.