Mijn favorieten

Huis verkopen in Groningen, hoe werkt dat?

 

Als u besluit om uw huis bij Mennes voor Wonen te koop te zetten, doen wij er alles aan om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen bij u over de vloer te krijgen. Hoe meer bezichtigingen in de eerste periode, hoe beter dat is voor de verkoop en de verkoopprijs van uw huis. In de eerste fase van de verkoop van uw woning ligt de druk immers hoger bij belangstellenden. 

 

 

Opname woning en marktschets

 

Wilt u dat Mennes voor Wonen uw huis te koop zet? Dan komt de makelaar eerst thuis bij u langs. Tijdens deze eerste afspraak wordt uw huis opgenomen. We bekijken en bespreken uw woning op een uitgebreide manier. Dit is belangrijk voor de waardebepaling, die wij achteraf doen. Doordat we alle gegevens nauwkeurig opgeschreven hebben zijn we in staat om een gefundeerd verkoopprijsadvies te geven. Kort hierna presenteert de makelaar u de marktschets. Op die manier bent u perfect op de hoogte over de verkoop van uw woning. In deze marktschets is het volgende opgenomen: 
 

  1. Statistische cijfers over de looptijd en de marktontwikkeling.
  2. De concurrentiepositie. Het is immers een groot verschil of u bij de verkoop van uw woning te maken heeft met 3 of 30 concurrerende panden.
  3. De zoekers in de prijsklasse van uw woning. Dus zijn er veel of weinig zoekers in de prijsklasse van uw woning in de buurt? Zo weet u hoe zuinig u moet zijn met uw kijkers.
  4. Archiefgegevens van woningen die vergelijkbaar zijn met uw woning. Zo krijgt u een algemeen beeld over bijvoorbeeld de looptijd, koopsom en de prijswijziging.


Door deze marktpresentatie wordt het voor u als klant duidelijker hoe de markt in elkaar zit en hoe uw woning hier in past. Zo weet u precies wat u kunt verwachten.  We vergelijken uw woning met andere woningen die in de afgelopen jaren in uw omgeving zijn verkocht. Hierbij kijken we onder andere naar prijs en meerwaarde. Op deze manier kunt u zelf zien hoe de huidige markt in elkaar steekt en hoe uw woning past in die markt. 


 

De bezichtigingen


Wanneer een geïnteresseerde voor uw huis zich bij ons meldt, maken wij direct een afspraak voor een bezichtiging. Bij een bezichtiging hoeft u zelf niet aanwezig te zijn, want Mennes voor Wonen begeleidt de eventuele koper van uw huis. De bezichtigingen zijn zelfs het meest effectief als u zelf niet thuis bent, omdat de makelaar zo het beste uw belangen kan behartigen. Meestal is de makelaar van de koper ook aanwezig. We geven u van tevoren wél huiswerk! Zo moet u een aantal vragenlijsten invullen over uw huis en zorgt u natuurlijk dat het huis er aantrekkelijk en opgeruimd uitziet. Mocht u hulp nodig hebben, dan kunt u contact opnemen met José Schildkamp. Zij kan u ondersteunen bij het verkoopklaar maken van uw huis. 

Wij informeren de potentiële koper zo nauwkeurig mogelijk over uw huis. Na afloop van de bezichtiging krijgt de geïnteresseerde een uitgebreide brochure over de woning mee. Dit is inclusief een bouwkundig rapport over uw huis. Dat geeft zekerheid voor koper én verkoper. Op deze manier krijgt de koper alle relevante informatie over uw huis mee en kan dus vervolgens – als er voldoende belangstelling is - een gefundeerd bod doen. 


Sleutel afgegeven en alles werd geregeld 


 Voor mijn werk bij KLM ben ik doordeweeks op Schiphol en daarom wilde ik daar ook in de buurt gaan wonen. Maar hoe verkoop je je huis in Groningen, als je zelf steeds op 200 kilometer afstand zit? 

Toen ik twee jaar geleden mijn woning kocht, was ik zeer kundig bijgestaan door Mennes voor Wonen. Daarom vroeg ik hen nu mijn huis te verkopen. Ik gaf Jonnie mijn sleutel en hij en zijn collega's hebben verder alles voor mij geregeld! 

Het huis is snel en naar tevredenheid verkocht, terwijl ik daar vrijwel niks voor heb hoeven doen! Maar wel werd ik bij nieuws direct op de hoogte gesteld, waardoor ik toch voortdurend betrokken was bij het verkoopproces. Dat geeft echt een goed gevoel en het wekt vertrouwen. 

 

Mw. J. te Amsterdam 


 

De onderhandeling


Samen met u heeft Mennes voor Wonen een scherpe vraagprijs voor uw huis geformuleerd. Wanneer een geïnteresseerde een bod doet op uw huis breekt een spannende fase aan! Mennes voor Wonen onderhandelt namens u met de eventuele koper van uw huis. Wij doen er alles aan de beste opbrengst voor uw huis te behalen. We doen dat in nauw overleg met u, dus iedere stap in het proces nemen we met u door. De begeleiding in deze periode kan heel intensief zijn! Soms duren onderhandelingen maar een dag, maar er kunnen ook weken overheen gaan.

 

De NVM-koopakte


Als wij en de kopers overeenstemming hebben bereikt over de prijs van uw huis en er zijn geen verdere beletsels meer, dan is het zover: u gaat uw huis verkopen! We maken dan een NVM-koopakte. In de volksmond heet dat een ‘voorlopig koopcontract’, maar er is niets voorlopigs aan. In de akte staan de definitieve afspraken over wanneer u naar de notaris gaat, welke koopsom de koper u betaalt, hoe u het huis oplevert, hoe het zit met risico’s, hoe het zit met de belasting en de mogelijkheid van ontbinding. Koper en verkoper ondertekenen deze lijst met afspraken en daarom is de NVM-koopakte een bindende overeenkomst. We nemen de tekst van de koopakte uitgebreid met u door, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

 

De overdracht


Op de afgesproken datum wordt de koopakte in aanwezigheid van koper en verkoper bekrachtigd bij de notaris. Voorafgaand aan de overdracht regelt Mennes een inspectie van uw huis. Dit gebeurt samen met de koper, zodat de koper kan controleren of het huis leeg en opgeruimd is en of de juiste spullen zijn achtergelaten. Ook nemen we de meterstanden op, zodat hier later geen problemen over ontstaan. Daarna staat niets de eigendomsoverdracht bij de notaris meer in de weg. De koper betaalt de koopsom voor uw huis en u kunt eventuele papieren over uw huis doorgeven aan de koper. Na dit proces is uw huis verkocht!

 

Hulp nodig bij het verkopen van uw woning?


Wij helpen graag! Bel ons op 050 - 527 20 20 of laat een bericht achter op onze contactpagina.