Mijn favorieten

Welke makelaar past bij u?


Als u uw woning wilt (ver)kopen, dan kunt u dat op verschillende manieren doen. Maar wat zijn de opties? En welke manier past het beste bij u? Om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze lichten wij een aantal mogelijkheden toe. Hieronder staan de verschillen toegelicht tussen een aantal opties: u kunt ervoor kiezen alles zelf te doen, u schakelt een internetmakelaar in, of u kiest voor de full-service makelaar.   


Prettig, persoonlijk en professioneel 


 Zeven jaar geleden kocht ik via Mennes voor Wonen een huis aan de Feithstraat in Groningen. Ik werd heel prettig, persoonlijk en tegelijkertijd professioneel geholpen. Toen ik recent ging samenwonen, hebben mijn partner en ik allebei ons huis weer met Mennes voor Wonen verkocht. 

Ook ons nieuwe huis kochten we via dit kantoor. Onze ervaringen waren weer opvallend goed. We kregen duidelijke en betrouwbare voorlichting, alles stond op papier en er was steeds overleg. 


 
Mw. L. te Groningen 
 
 

Alles zelf doen


In principe kunt u natuurlijk een huis (ver)kopen zonder u te laten ondersteunen door een makelaar. Daar kleven een aantal voor- en nadelen aan:
 • Als u geen makelaar inschakelt, hoeft u hem ook niet te betalen. Die kosten spaart u uit.
 • U moet dan wel echt alles zelf doen. Bij verkoop dus uw huis te koop zetten, de waarde bepalen, de juiste inschattingen maken, mensen ontvangen, afspraken maken etc. Bij koop moet u zelf het actuele huizenaanbod onderzoeken, over de prijs onderhandelen, de koopakte beoordelen etc.
 • U heeft alles zelf in de hand. Dit kost meer tijd en u neemt het risico dat u eventueel een inschattingsfout maakt of zaken niet goed genoeg afdekt.
 


Een internetmakelaar inschakelen


Het inschakelen van een internetmakelaar lijkt een aantrekkelijke optie en kan dat voor sommige mensen ook zijn. Ook hier kleven weer voor- en nadelen aan.
 • Bent u op dit gebied een handige doe-het-zelver, dan is de internetmakelaar een perfecte en relatief voordelige manier om uw huis op internet goed te presenteren.
 • U betaalt minder dan bij een full-service makelaar, maar u moet wel veel meer zelf doen. Een internetmakelaar zorgt dat uw huis op internet komt te staan, maar hij onderhandelt niet, is niet bekend met de lokale markt, biedt geen juridische ondersteuning, regelt geen bezichtigingen etc.
 • Er is geen persoonlijk contact in uw lokale situatie.
 

 


Wel of geen makelaar inschakelen? 


 We wilden een woning kopen voor onze zoon, die binnenkort zou gaan studeren. Zelf hadden we Funda in de gaten gehouden en na de Open Huizen Dag hadden we een selectie van meerdere woningen gemaakt. Toch vonden we het lastig om een goede keuze te maken... 

Daarom hadden we besloten om Jonnie Mennes als aankoopmakelaar in te schakelen. Dit bleek een goede beslissing te zijn. Samen met Jonnie bekeken we onze top vijf woningen nogmaals en onze ogen werden geopend! Zeker drie woningen vielen vrij snel af, omdat Jonnie ons wees op verborgen gebreken in de woning. Zonder Jonnie als aankoopmakelaar waren er zeer waarschijnlijk hoge kosten op ons afgekomen, als we überhaupt financieel in staat waren geweest de verborgen gebreken te herstellen. Uiteindelijk hebben we een prachtige woning gekocht. Deze woning werd goedgekeurd door een onafhankelijk keuringsbureau en er weren geen gebreken geconstateerd. 

Wij kunnen iedereen die overweegt een woning te kopen Mennes voor Wonen aanbevelen als aankoopmakelaar! Zij hebben de nodige expertise om iemand voor een miskoop te behoeden. 


 
J.B. & W.J.B. 
 
 

Een full-service makelaar inschakelen


De meeste mensen (ver)kopen slechts een paar keer in hun leven een huis. Het is een ingrijpende en ingewikkelde gebeurtenis en daarom kiezen velen ervoor dit zoveel mogelijk over te laten aan de expert, voor wie het (ver)kopen van een huis dagelijks werk is. Ook hier zijn weer voor- en nadelen over te noemen.
 • U neemt een uitgebreid pakket met diensten af bij de makelaar. U betaalt daarvoor uiteraard meer dan voor de beperkte dienstverlening van de internetmakelaar. 
 • U kiest een makelaar bij u in de buurt of in de buurt waar u een huis wilt kopen. De makelaar kent de lokale situatie, heeft goed inzicht in de actuele waarde van huizen, regelt bezichtigingen voor u, begeleidt en adviseert u daarbij, onderhandelt voor u, regelt alle zaken rondom het opstellen van koopakten etc.
 • De communicatie is persoonlijk en direct. U kunt uw wensen te allen tijde met uw makelaar bespreken. Bovendien regelt de makelaar ook de nazorg rond de (ver)koop.
 

Nazorg: niet onderschatten

Eén van de grootste verschillen tussen de doe-het-zelf-methode en de internetmakelaar enerzijds en de full-service makelaar anderzijds is de nazorg. Natuurlijk hoopt u dat de (ver)koop van uw huis vlekkeloos verloopt. Maar wat als er na de overdracht bij de notaris toch problemen ontstaan? Als daarvoor niets is geregeld kan dat u veel zorgen en hoge kosten opleveren. Een internetmakelaar levert geen nazorg. Het is verstandig om te checken welke nazorg een full-service makelaar levert:
 • Werkt de makelaar met een vragenlijst, waardoor duidelijk wordt hoe het te (ver)kopen huis ervoor staat?
 • Is er een lijst met roerende zaken?
 • Laat de makelaar een bouwkundig rapport maken? Dit schept veel duidelijkheid!
 • Wordt er na de overdracht, indien nodig, voor rechtsbijstand gezorgd? Dat kan in sommige gevallen heel nuttig zijn.
 
 

Uw afweging: kijk niet alleen naar wat een makelaar u kost


Een full-service makelaar kost veel, maar levert vaak ook veel op. Uit het persoonlijke contact tussen belanghebbenden ontstaat regelmatig een gunstige onderhandelingssituatie die u veel geld kan opleveren. Zo maakt u niet alleen gebruik van de kennis en de vaardigheden van de makelaar, maar verdient u ook uw courtage weer terug.Bekijk onze tabel met verschillen tussen de internetmakelaar en de full-service makelaar voor een nog duidelijker overzicht! Dan kunt u de voor u juiste afweging maken! 

Volgende pagina: Makelaars checklist