Mijn favorieten

Korrewegwijk

De Korrewegwijk is een gezellige vooroorlogse woonwijk in het noordoosten van Groningen, gelegen tussen de Bedumerweg, het Van Starken-borgkanaal, het Oosterhamrikkanaal en het Boterdiep. De wijk bestaat uit twee delen: de Korrewegwijk en de Indische buurt, die elk weer op te delen zijn in diverse karakteristieke buurten. De Korrewegwijk is een populaire wijk met het Noorderplantsoen om de hoek en het centrum van Groningen op slechts een steenworp afstand.


           


Geschiedenis


De Korrewegwijk is een schat aan architectuur uit verschillende perioden. Aan het begin van de 20e eeuw werden in de wijk de eerste voorbeelden van sociale woningbouw gebouwd. Dit begon met een aantal arbeiderswoningen en werd later gevold door grootschalige volkshuisvesting. De wijk is voor het grootste deel ontstaan in de jaren ‘20 en ’30, waardoor het een typerend voorbeeld van vooroorlogse stedenbouw is. In de naoorlogse jaren kreeg de wijk min of meer haar huidige structuur. Het beeld wordt bepaald door gesloten bouwblokken. De Korrewegwijk bestaat onder andere uit Amsterdamse School architectuur met veel gebruik van baksteen en versieringen in de gevels. Grote delen van de wijk zijn dan ook aangemerkt als beschermd stadsgezicht.

     

Links 

 Hieronder vindt u een aantal zinvolle links wanneer u meer informatie over de Korrewegwijk wilt: 

Wijkgids Korrewegwijk - De Hoogte 

Stadsgids Groningen

- Wijkanalyse 

- Wijkperspectief 

Buurtorganisatie 

Gemeentelijke site 

 


Indische Buurt 


Er is een grote variatie in zowel koop- als huurwoningen. De Korrewegwijk is een levendige wijk dat van oudsher, en nog steeds, populair is onder studenten en één- en tweepersoons huishoudens, maar ook steeds meer jonge gezinnen met kinderen voelen zich er thuis. Vooral de Indische buurt heeft een zeer diverse bevolkingssamenstelling, zowel in culture achtergrond als de huishoudensamenstelling. De Indische buurt is het oudste deel van de wijk. De afgelopen decennia is hier dan ook vooral veel vernieuwd en gerenoveerd.

Op de gemeentelijke website van de Korrewegwijk zijn nieuwtjes te vinden, maar ook informatie over toekomstige vernieuwingen en geplande onderhoudswerkzaamheden. Ook heeft de wijk haar eigen buurtorganisatie. Voor het laatste nieuws over de wijk en de georganiseerde activiteiten kunt u kijken op de site van de wijkorganisatie: http://www.korrewegwijk.nl/.


 

Voorzieningen 


De Korrewegwijk biedt veel gelegenheid om te ontspannen. U kunt bijvoorbeeld heerlijk wandelen in het Noorderplantsoen dat er tegenover ligt. Hier kan naar hartenlust worden gewandeld, gesport en gespeeld. Ook in de buurt zelf zijn er voldoende speelmogelijkheden en kunt u heerlijk ontspannen aan het Floresplein of in het Molukkenpark. De wijk is tevens rijk aan voorzieningen. Aan de kop van de wijk is het winkelcentrum ‘De Beren’ gerealiseerd, met diverse supermarkten en andere winkels voor de dagelijkse boodschappen. Bij dit winkelgebied is tevens een ondergrondse parkeergarage aanwezig. Daarnaast is aan de Korreweg nog een uitgebreid winkelbestand te vinden; van supermarkten tot gespecialiseerde toko’s en diverse eetgelegenheden. Deze kleine winkeltjes worden in de wijk als zeer bijzonder en waardevol ervaren. Bovendien is de binnenstad op een steenworp afstand, zodat u een scala aan voorzieningen in de buurt heeft. Wilt u weten welke voorzieningen de wijk te bieden heeft? Kijk dan op: http://fleximap.groningen.nl/gnmaps/stadsgids/. Hier kunt u onder de knop ‘Branches’ alle voorzieningen in de wijk vinden.
 Bereikbaarheid  


De wijk is ontstaan rond een aantal verkeersaders. Het Boterdiep dat nu gedempt is, was in vroegere jaren een belangrijke scheepvaartweg naar het noorden van de provincie. De Korrewegbuurt en de Indische buurt worden gescheiden door de Korreweg. Tegenwoordig zijn de Korreweg en de Bedumerweg belangrijke verkeersaders voor het autoverkeer. Mede door de ligging aan de stedelijke ringweg is de Korrewegwijk goed te bereiken vanuit andere stadsdelen. Op de fiets en met het openbaar vervoer zit u binnen enkele minuten in hartje centrum. Ook het Groningse platteland is slechts enkele minuten fietsen. De wijk is tevens met verschillende buslijnen goed te bereiken. Voor de verschillende lijnen en vertrektijden kunt u kijken op www.9292.nl.