Mijn favorieten

Vinkhuizen

Vinkhuizen is een open en kindvriendelijke wijk in het noordwesten van de stad Groningen. De wijk beschikt over veel groen en voorzieningen. Er is een grote diversiteit aan woningen en bewoners. Het is een wijk waar jong en oud al jaren met plezier wonen.

 


Geschiedenis


Vinkhuizen is een naoorlogse wijk die in de jaren ‘60 is opgezet als groene en ruime wijk met moderne eengezinswoningen. Dit was ook de reden waarom veel Groningers zich eind jaren ‘60 in Vinkhuizen vestigden. De bebouwing in Vinkhuizen kenmerkt zich door ‘stempels’. Dit houdt in dat er in stroken met herhalende patronen gebouwd is. De naoorlogse wijk is in rap tempo gebouwd, waarbij kwantiteit voorop stond. Aan de architectuur werd dan ook weinig aandacht besteed. Aan de woonomgeving werd echter wel gedacht. Vinkhuizen is een open en groene wijk met veel speelgelegenheden. 

Het wonen in de wijk Vinkhuizen werd als zeer prettig ervaren. Door het tekort aan woningen voldeed de wijk op een gegeven moment niet meer aan de veranderende vraag. Vanaf de jaren ’90 heeft in Vinkhuizen daarom veel vernieuwing plaatsgevonden. Hierbij is veel oude bebouwing gerenoveerd of gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw. Er zijn verschillende woningtypen toegevoegd om een meer diverse bevolking binnen de wijk te krijgen. Ook is er veel aandacht besteed aan groen- en waterstroken en zijn er voorzieningen bijgekomen.

 

Links 

 Hieronder vindt u een aantal zinvolle links wanneer u meer informatie over Vinkhuizen wilt:

Wijkgids Vinkhuizen

Stadsgids Groningen

Wijkanalyse 

Wijkperspectief 


Buurtorganisatie 

Gemeentelijke site 

 

Voorzieningen

Voor het laatste nieuws over de wijk en georganiseerde activiteiten kunt u kijken op www.vinkhuizen.nl. Tevens is op de gemeentelijke website informatie te vinden over toekomstige vernieuwingen en geplande onderhoudswerkzaamheden in de wijk. Voor de laatste nieuwtjes kunt u ook op de website kijken.

 

Activiteiten


In 2004 is er in de wijk Vinkhuizen een nieuw winkelcentrum gebouwd met ruim 20 winkels en een bovenliggend appartementencomplex. Wilt u weten welke voorzieningen de wijk nog meer te bieden heeft? Kijk dan in de stadsgids. Hier kunt u onder de knop ‘Branches’ alle voorzieningen in de wijk vinden.   

 

Recreatie


Door alle veranderingen en vernieuwingen in de wijk, blijft Vinkhuizen een wijk waar jong en oud met plezier woont. Kinderen kunnen naar de kinderboerderij, de manege of de skatebaan. Ook zijn er diverse speeltuinen en sportveldjes aanwezig. Er zijn dus genoeg bezigheden voor de kinderen. Daarnaast kunnen de oudere bewoners elkaar treffen in het ontmoetingscentrum ‘de Siersteen’. Verder kan heerlijk gewandeld worden in het nabijgelegen bosrijke park. Kortom, er is voor elk wat wils! 



Bereikbaarheid  


Vinkhuizen is gelegen aan de westelijke ringweg van Groningen en is goed bereikbaar. U rijdt binnen enkele minuten de ringweg op, waardoor de wijk gunstige uitvalswegen heeft en de wegen naar Assen en Drachten binnen handbereik zijn. Ook is de wijk met verschillende buslijnen goed te bereiken. Voor de buslijnen en vertrektijden kunt u kijken op www.9292.nl.