Mijn favorieten

Hoornse Meer

De wijk Hoornse Meer is een jonge stadswijk in het zuidwesten van Groningen. Het is een rustige, ruime en kindvriendelijke buurt met veel speel- en recreatiemogelijkheden. Met het Hoornsemeer voor de deur biedt deze wijk de perfecte combinatie van stad en natuur.


 

Geschiedenis


De wijk is ontstaan aan het eind van de 20e eeuw. Hierbij lag de nadruk op het creëren van een echte stadswijk met een stedenbouwkundige structuur. Dit in tegenstelling tot de wijken uit de jaren ’70, waar vooral een dorpse structuur werd nagestreefd. De wijk bestaat uit duidelijke buurten en scheidingen tussen openbaar en privé. Er zijn vooral rechte bouwblokken met platte daken. Hierbij zijn de straathoeken en hoofdassen in de wijk met hogere bouwblokken gemarkeerd. De bebouwing verschilt van eengezinswoningen tot appartementen en er wonen zowel jonge als oudere bewoners en gezinnen. De opzet van de wijk is erop gericht om zoveel mogelijk mensen van het meer te laten genieten. Van oorsprong behoorden de woningen in de wijk vooral tot de duurdere huursector en sociale woningbouw. Het idee hierachter was om ook mensen met een lager inkomen, de kans te geven om aan het Hoornsemeer te wonen. Tegenwoordig is een groot deel van de woningen verkocht.

 

Links 

 Hieronder vindt u een aantal zinvolle links wanneer u meer informatie over het Hoornse Meer wilt: 

- Wijkgids Hoornse Wijken 

Stadsgids Groningen

Buurtorganisatie 

Gemeentelijke site 

 

Voorzieningen 


Aan ontspanning en natuur is in de wijk geen gebrek. De wijk is namelijk gelegen aan, zoals de naam al aangeeft, het Hoornsemeer en grenst aan het Hoornse Park. Hier kunt u in de zomer diverse watersporten beoefenen of heerlijk wandelen en luieren in de zon. Dit is wat de wijk dan ook zo bijzonder maakt. Er zijn diverse speelgelegenheden aanwezig en er is een veilige verkeersstructuur. Dit maakt de wijk kindvriendelijk. Naast de vele speelplaatsen voor kinderen heeft de wijk twee winkelpleintjes met een gevarieerd winkelaanbod, waar u terecht kunt voor de dagelijkse boodschappen. Wilt u weten welke voorzieningen de wijk biedt? Kijk dan op http://fleximap.groningen.nl/gnmaps/stadsgids/. Hier kunt u onder de knop ‘Branches’ alle voorzieningen in de wijk vinden.

 

Wall House


Een bijzonder kenmerk van de wijk is het Wall House aan de A.J. Lutulistraat. Dit huis is in 1973 ontworpen door de Amerikaanse architect John Hejduk om als woonhuis in de Verenigde Staten gebouwd te worden. Dit is echter nooit gebeurd en daarom is in 2001 het huis gebouwd aan het Hoornsemeer. De woning beschikt over een brede muur. Deze muur staat centraal in het ontwerp. Alle functies van de woning zijn aan deze muur ‘opgehangen’. Het Wall House kreeg bij oplevering veel media-aandacht, maar was onverkoopbaar als woonhuis. Tegenwoordig wordt het huis gebruikt voor tentoonstellingen en zijn kunstenaars er aan het werk. Wanneer het Wall House leeg staat is het toegankelijk voor publiek.

 

Activiteiten


In de wijk is een actief bewonerscomité aanwezig dat diverse activiteiten organiseert. Voor het laatste nieuws in de wijk en de georganiseerde activiteiten kunt u kijken op: http://www.meerhoornsemeer.nl/. Ook op de gemeentelijke website kunt u verschillende nieuwtjes vinden en informatie over toekomstige vernieuwingen in de wijken en geplande onderhoudswerkzaamheden. Bereikbaarheid  


De wijk ligt zeer gunstig ten opzichte van de uitvalswegen richting Drachten (A7) en Zwolle (A28). Met de auto, de fiets of met het openbaar vervoer bereikt u via de Paterswoldseweg hartje binnenstad. Zo kunt u makkelijk gebruik maken van de stadse voorzieningen en tegelijkertijd genieten van de omliggende natuur en recreatiemogelijkheden. Voor de verschillende buslijnen en vertrektijden kunt u kijken op www.9292.nl.