Mijn favorieten

Hoogkerk

Hoogkerk was oorspronkelijk een aparte gemeente ten westen van Groningen. Tegenwoordig is het een stadswijk van Groningen met een eigen identiteit. Het is een ruim opgezette en kindvriendelijke wijk dat de voorzieningen van de stad biedt met de ruimte van het platteland.


 

Geschiedenis


De wijk Hoogkerk is gelegen op een zandrug die een uitloper vormt van de Hondsrug. Oorspronkelijk was Hoogkerk een aparte gemeente die behoorde tot het Westerkwartier, ten westen van de stad Groningen. In 1969 is het echter bij de stad gevoegd. Het dorp is na de samenvoeging nog jaren lang echt een apart dorp gebleven, maar door de groei van de stad Groningen groeien de stad en Hoogkerk steeds meer naar elkaar toe. Hoogkerk is nu officieel een stadswijk van de gemeente Groningen, maar veel inwoners beschouwen het als een dorp met een eigen identiteit in de stad. De naam Hoogkerk is afkomstig van de hoog gelegen kerk in dorp, in tegenstelling tot de laag gelegen kerk in het dorp Leegkerk.

 

Hoogkerk-Dorp en Hoogkerk-Zuid 


Hoogkerk kan op worden gesplitst in Hoogkerk-Dorp en Hoogkerk-Zuid. Hoogkerk-Dorp ligt ten noorden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden en wordt gekenmerkt door een karakteristieke dorpse uitstraling. Dit gedeelte is oorspronkelijk ontstaan als fabrieksdorp voor de suiker- en strokartonfabrieken. Beide delen van de wijk bestaan voornamelijk uit twee-onder-één kap woningen en rijtjeshuizen. Hoogkerk-Zuid is een goed bereikbare wijk, waar met name gezinnen en ouderen wonen. Door middel van een wijkvernieuwingsplan zijn er de afgelopen jaren een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Op meerdere locaties in de wijk zijn jaren ’50 woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw, maar ook zijn er bestaande woningen gerenoveerd. De kwaliteit van de woningvoorraad is met de vernieuwing verbeterd door de toename van ruimere woningen en geschikte ouderenwoningen.

 

Links 

 Hieronder vindt u een aantal zinvolle links wanneer u meer informatie over Hoogkerk wilt hebben: 

- Wegwijzer 

Stadsgids Groningen

- Wijkanalyse 

- Wijkperspectief 

Buurtorganisatie 

Gemeentelijke site 


 

Voorzieningen  


De wijk biedt de voorzieningen van de stad en de ruimte van het platteland. Het is een ruim opgezette, veilige en kindvriendelijke omgeving met veel water en groen. Inmiddels is er in de omgeving flink uitgebreid met de nieuwe wijken Gravenburg en Ruskenveen. Hoogkerk wordt gekarakteriseerd door de suikerfabriek, gelegen aan het Hoendiep. Deze suikerfabriek is recent uitgebreid, waardoor het samen met de kartonfabriek en de teerfabriek een industrieel karakter aan de omgeving geeft. Door de ligging aan de Hoendiep is de wijk goed te bereiken voor vrachtschepen, maar ook plezierbootjes maken graag gebruik van dit kanaal.

Voor de dagelijkse boodschappen kunt u prima terecht in het centrum van Hoogkerk. Bovendien kunt u via het Hoendiep makkelijk de wijk Vinkhuizen bereiken, waar ook een winkelcentrum is gesitueerd. Sportliefhebbers kunnen gebruik maken van de vele sportgelegenheden. Er zijn bijvoorbeeld voetbalvelden, een ijsbaan, een zwembad, tennisbanen en een fitnessclub in Hoogkerk te vinden. In de wijk zijn meerdere voorzieningen aanwezig, zoals een Vensterschool. Wilt u weten welke voorzieningen de wijk nog meer te bieden heeft? Kijk dan op Fleximap Groningen. Hier kunt u onder de knop ‘Branches’ alle voorzieningen in de wijk vinden.

 

Activiteiten


Op de gemeentelijke site van Hoogkerk kunt u de laatste nieuwtjes lezen en is er informatie te vinden over toekomstige vernieuwingen en geplande onderhoudswerkzaamheden in de wijk. Ook heeft de wijk een eigen buurtorganisatie. Voor het laatste nieuws over de wijk en georganiseerde activiteiten kunt u ook kijken op: http://www.hoogkerkgroningen.nl/.Bereikbaarheid  


Vanwege de ligging nabij de A7 richting Drachten is Hoogkerk zeer goed te bereiken vanuit andere stadsdelen en uitvalswegen. Hierdoor komt er ook minder doorgaand verkeer door Hoogkerk zelf. Via het Hoendiep bent u binnen enkele minuten in hartje binnenstad. Tevens is in Hoogkerk recent een Transferium ontwikkeld. Deze is gelegen ten zuiden van de A7. Hier kunt u de auto parkeren en vertrekken verschillende buslijnen naar de stad en omgeving. Voor de buslijnen en vertrektijden kunt u kijken op www.9292.nl.